Omsider gik vores drøm i opfyldelse - vi overtager Klintekutteren Discovery d. 1. april 2025!
Vi er far, Hans Holger, og søn, Mads Holger, begge født og opvokset i Klintholm Havn. Vi kender Møns Klint og dens hemmeligheder, da vi begge har sejlet og fisket der siden barnsben. Hans Holger har været fiskeskipper i 54 år og kender Østersøen som sin egen bukselomme i både stille vejr og bølgegang, og ikke mindst Møns Klint med al dens mystik, historie og fascination.
Far og søn tager på søen med kurs mod Møns Klint med kutteren fuld af eventyrlystne gæster, som er ombord for at få den unikke oplevelse at se en af Danmarks smukkeste naturseværdigheder fra søsiden.
Ønsker du at komme med på en sejlads og få denne fantastiske oplevelse af en af Danmarks perler?
Kontakt os på: 61 26 09 28 / 20 11 83 78
Kaptajn Hans Holger Strander Petersen er født og opvokset i Klintholm Havn. Han forlod skolen tidligt for at tage på havet med sin far, Rasmus Strander Petersen. Rasmus stammede fra en gammel fisker- og skipperslægt fra Bagenkop og Marstal og opdagede sammen med andre unge, driftige fiskere fra Bagenkop, at Klintholm Havn bød på mange muligheder.
Rasmus flyttede derfor til Møn og etablerede sig. Hans Holger lærte af sin far alt om en fiskekutters muligheder, om at navigere i hårdt vejr, og om torskestimer og sildestammer på fiskepladserne mellem Møn og Østtyskland og Møn og Bornholm. Hans Holger lærte alt om vanddybder, bundens beskaffenhed, positionen på vrag og store sten, og han tjente fra ung af en dagløn og opbyggede kapital, så han senere kunne købe hus og egen kutter. Navnet ”Strander” er værd at nævne. Rasmus kunne fortælle på meget bred dialekt, at der boede en mand, der hed Rasmus i et hus på stranden. Ham kaldte de ”Strander”, og deraf fik familien navnet.
Hans Holger har været aktiv fisker i 54 år og selvstændig i 52 år. Han er mangeårigt medlem af Klintholm Havns fiskeriforening og medlem af Klintholm Havns beboerforening. Han har også, sammen med en anden tidligere fiskeskipper, været fiskehandler med butikken ”Søstrene” i Klintholm Havn, og på kajen i Stege har han solgt østersøfisk af bedste kvalitet og leveret opskrifter til glade købere. Rita Petersen, hans mor, en meget autentisk mønbo fra Mandemarke, var berømt for sine fiskeretter, og her stod Hans Holger også i lære. Først fangede han fisken med sin far, siden tilberedte han den med sin mor.
Nu stævner han så ud som kaptajn på Klintekutteren Discovery og har indledt samarbejde med sin søn, Mads Holger. Så ringen er sluttet, livet på søen fortsætter, og fiskeriet er afløst af smukke og stemningsfulde ture ud til en af Danmarks mest betagende og interessante seværdigheder, Møns Klint.
Mads Holger er som sin far født og opvokset i Klintholm Havn. Her har han sammen med sin bror Mikkel, sine fætre og sine venner cyklet havnen tynd, badet i Østersøen, og sejlet i bugten og under Klinten med speedbåd, motorbåd og garnjolle. Og her har han, siden han var ganske ung, tjent gode lommepenge ved at sætte garn og ålekroge, rense fisk og sælge disse til både fastboende og turister.
Mads stod også parat tidligt om morgenen for at hjælpe havnens kuttere med at losse nattens fangst, og i alle sine ferier var han fast på losningskajen. Om afregningen var i danske kroner eller euro spillede ingen rolle.
At cykle på havnen kan være hasarderet, en gang blev han kørt ned af sin farfar, og flere gange måtte han med cykel fiskes op af havnebassinet af sin onkel. Mads Holger interesserer sig for Østmøns kulturhistorie og har sammen sin bror og nogle venner skabt ”Klintholm Havns Kulturhistoriske Forening”.
Planen på sigt er at åbne et lille lokalmuseum, hvor besøgende kan sætte sig ind i tidligere tiders fiskeri og det liv, der har været i havnen. Mads Holger sidder også i Klintholm Havns havneudvalg, hvor den vel fornemste opgave er at bevare og videreudvikle det maritime miljø i Klintholm Havn.
Klintens geologi, de mange forsteninger, sagnene og fortællingerne, der knyttes til Møns Klint er også emner, Mads interesserer sig for og gerne vil dele med Discovery´s gæster. Således føjer eventyret med Klintekutteren Discovery sig godt og rigtigt ind i denne interesse, og når Mads så samtidig får lejlighed til at dele ud af sit overskud og sin viden til gæsterne ombord, er det en jo et scenarie, alle vinder ved.
Mads Holger har selv to sønner, og dermed er der god sandsynlighed for en arvtager.
Møns Klint
Møns Klints kridtklinter består hovedsageligt af mikroskopiske kalkalger, som dannede havbunden for omkring 70 millioner år siden i den sene kridttid. I løbet af millioner af år har disse rester samlet sig sammen med andre sedimenter på bunden af et lavvandet, tropisk hav, som dækkede store dele af Europa på det tidspunkt.
Under den sidste istid, som sluttede for omkring 11.700 år siden, blev området formet af enorme gletsjermasser. Gletscherne skubbede kridtlagene sammen og pressede dem opad, hvilket skabte de klipper, vi ser i dag. De sorte flintlag, som man kan se i kridtklipperne, blev dannet af aflejringer af organisk materiale og kiselalger (cocolitter), hvis skeletter størknede til flint.
Den nuværende Møns Klint, som vi ser den i dag, har med Dronningestolen en højde på 128 m. Til sammenligning findes længere inde i landet bag Møns Klint Aborrebjerget med 143 m. Der findes på den tyske ø Rügen en søsterklint, kaldet Der Köningsstuhl. De to klinter blev dannet samtidigt af gletscherne.
På sejlturen fra Klintholm Havn langs med Møns Klint passerer man flere berømte og bemærkelsesværdige lokaliteter. Lerklinten, der ligger som noget af det første, er meget interessant pga. sine meget gamle og sjældne jordlag, navnligt laget silt.
Sejlkutteren Discovery passerer Lerklinten, Jættebrinkerne, Sommerspirspynten, Dronningestolen, Guggene Hule og Taleren.
Klintholm Havn
Klintholm Havn blev påbegyndt i 1878 af kammerherre Carl Scavenius. Meningen var, at havnen skulle fungere som udskibningshavn for godsets produkter, bl.a. korn og planteprodukter samt kridt til især Tyskland.
På havnen byggede Carl Scavenius også pakhus, skibshandel og en kro, og stille og roligt begyndte livet på havnen at udfolde sig. I 40erne opdagede fiskere fra Bagenkop de rige fiskemuligheder i dette område af Østersøen, og da de flyttede til øen og bosatte sig i Klintholm Havn, startede et helt nyt liv for de ellers øde kridtklinter. Op gennem 1970erne øgedes fiskeriet og dermed velstanden og toppede vel i slutningen af 90erne, hvorefter fiskerierhvervet stod for en stadigt mindre del af det mønske erhvervsliv.
Klintholm Havn, 4791 Borre
Reservation på + 45 20 11 83 78 / 61 26 09 28